שעת אמבטיה

התפתחות

זמן הרחצה הוא הרבה יותר מזמן ניקיון. הוא זמן של הרבה חקר ולימוד חוויתי עבור הפעוט, הוא זמן של התנסות, והוא גם זמן של בילוי משפחתי שמח. שעת האמבטיה היא רגע קסם של היום, לא רק לקטנצ’יק אלא גם להורה שרוחץ אותו. ישנן מגוון אמבטיות לתינוקות ופעוטות – חשוב שתבחרו באמבטיה נוחה ויעילה שמסייעת לכם להעביר את השעה בטוב ובנעימים.

רגע לפני – ההכנות לקראת האמבטיה:

נסו לבחור אמבטיה נוחה לגישה עבורכם, שלא תשבור לכם את הגב. אלו יכולות להיות אמבטיות בגובה או יותר טוב מכך – אמבטיה ניידת מתקפלת עם דפנות גבוהות, שההורה יכול לשהות לצידה משך כל זמן הרחצה עם קירבה לתינוק. לתינוק קטן שעוד זקוק למושב, בחרו מושב יציב לאמבטיה ולא כזה שצף או מרחף במתקן, כדי למנוע סכנת התהפכות. ניתן להשיג מושבים ארגונומיים ומומלצים שמותאמים למנח התינוק.

אמבטיה לתינוק סגל בייבי stokke flexi

הכינו מראש מגבת מספיק גדולה כך שתוכלו לכסות את גופו של התינוק, מומלץ שתהיה לכם מגבת רכה המיועדת לתינוקות, כוס עמה תוכלו לשטוף את התינוק, בנוסף תצרכו להכין חיתול, בגדים נקיים בהתאם לעונה, סבון ושמפו לתינוק, צמר גפן לייבוש הטבור בימים הראשונים עד נפילתו, מוצץ במידה והתינוק זקוק לו, משחה נגד תפרחת במידת הצורך. 

מלאו את האמבטיה מראש בערך כשליש אמבטיה, בדקו את טמפרטורת המים לפני הכנסת התינוק. חשוב לוודא שהמים אינם רותחים או קרים מדי. ישנם מדחומים מיוחדים למדידה (מד חום לאמבטיה) ואף אמבטיות עם פקקים בצבעים רגישים לטמפרטורה שמתחלפים כשהטמפרטורה חריגה. הטמפרטורה המומלצת שבה מקחלים תינוק היא בין 36-37 מעלות צלזיוס. אם אין לכם מדחום, הכניסו את המרפק למים והרגישו אותם.
אתם אמורים להרגיש מים נעימים וחמימים.  ודאו שהחדר חמים ונעים (כ26 -24 מעלות צלזיוס). עדיף להדליק תאורה רכה ולא בוהקת ואפשר גם להשמיע מוזיקת רקע מרגיעה.

זמן אמבטיה – איך לקלח את התינוק?

יש לרחוץ את התינוק בהשגחה של מבוגר בלבד ובאמבטיות הראשונות מומלץ לקלח את התינוק ביחד עם עוד מבוגר, המים מסוכנים לתינוק, וטביעה יכולה להתרחש אפילו בגובה סנטימטר בלבד. אין להשאיר את התינוק לבד בחדר האמבטיה גם לא לרגע אחד. במידה ויש צורך לצאת מן החדר – כדי לקחת מוצר לאמבטיה או לענות לצלצול – תמיד קחו איתכם את התינוק.

השתמשו ביד אחת כדי להחזיק את ראשו וצווארו של התינוק  בזמן שהוא במים, כך גם תיצרו עימו מגע וגם קשר עין, לחוויה כפולה וביד השנייה תשתמשו כדי לשטוף אותו.  השתמשו בכיסא אמבטיה מיוחד לתינוקות שיעזור לכם להחזיק את התינוק בבטחה בזמן הרחצה. הימנעו מלהתיז מים על פניו של התינוק והאוזניים ושימו לב לאזורים רגישים (במיוחד בימי הקיץ החמים אבל לא רק) ושטפו היטב את כל קפלי העור, כולל קפלי הצוואר, בית השחי, המפשעה ומתחת לגפיים. הקפידו לשטוף היטב את כל הסבון והשמפו שכן שאריות סבון עלולות לגרום לגירוי בעור.

שעת הרחצה יכולה להיות חוויה קסומה עבורכם ועבור תינוקכם. עם קצת יצירתיות ותשומת לב, תוכלו להפוך אותה לזמן איכות מיוחד שבו תיהנו זה מחברתו של זה. תנו לתינוק למצות את החוויה, תינוקות אוהבים להתנסות ולחקור את המים כחלק מההתפתחות שלו. במידה והדבר אינו מסוכן אל תמנעו ממנו לשחק ולהשפריץ מים.

קיימות אמבטיות מתקפלות ונוחות בעלות דפנות גבוהות המאפשרות משחקי מים להנאת התינוק. השתמשו בתאורה רכה, מוזיקה מרגיעה וצעצועי אמבטיה כדי ליצור אווירה נעימה. שרו לתינוק, שחקו איתו ודיברו אליו בקול רך ושלו. זכרו, שעת הרחצה היא זמן נהדר ליצור קשר מיוחד עם תינוקכם ולהעניק לו אהבה וחיבה.

ומה עושים אחרי האמבטיה?

לאחר רחצת התינוק,  עטפו את התינוק במגבת רכה וגדולה. נגבו בעדינות את כל גופו, תוך שימת דגש על קפלי העור (קפלי הצוואר, בית השחי, המפשעה, מתחת לגפיים) יבשו היטב את אזור הטבור. הלבישו לתינוק חיתול נקי ובגדים נקיים וחמימים, תינוקות שזה עתה נולדו מומלץ להלביש בשתי שכבות גם בקיץ.

 

שאלות נפוצות:

מתי לקלח תינוק בפעם הראשונה?

אין מניעה לקלח את התינוק עם הגעתם הביתה. בבית החולים לרוב מספר שעות לאחר הלידה יקלחו את התינוק. 

האם מותר לקלח תינוק כל יום?

רצוי לקלח את התינוק פעם ביום, הורים רבים מעדיפים לקלח את התינוק בשעות הערב לקראת השינה. עם זאת מומלץ לקלח את התינוק שהוא עדיין עירני ולא עייף ולמנוע חוסר נינוחות. 

איך מנגבים התינוק לאחר האמבטיה? 

לאחר האמבטיה, הניחו מגבת רכה וגדולה על החזה והצמידו אותה אליכם עם הסנטר. הוציאו את התינוק מהמים בשתי ידיים והצמידו אותו אליכם כשהגב מונח על החזה. עטפו אותו במגבת מימין ומשמאל, תוך כיסוי הראש. הניחו את התינוק על משטח ההחתלה ויבשו בעדינות את כל גופו, תוך שימת דגש על קפלי העור. יבשו בלי לשפשף, אלא רק הניחו את המגבת וספגו את המים. לאחר הייבוש, חתלו והלבישו את התינוק. זכרו, עור התינוק עדין מאוד, אז עשו זאת בעדינות ובזהירות. השתמשו במגבות רכות וקטיפתיות ובמוצרי רחצה עדינים המיועדים לתינוקות.

איך מטפלים בחבל הטבור?

קיימות שתי גישות עיקריות לטיפול בחבל הטבור:

השיטה היבשה, המומלצת על ידי ארגון הבריאות העולמי, מתמקדת בשמירה על הטבור נקי ויבש עד לנשירתו הטבעית. גישה זו נמנעת משימוש באלכוהול או חומרי חיטוי, וכוללת רחצה רגילה של התינוק וייבוש יסודי של אזור הטבור.

השיטה הרטובה, לעומת זאת, כוללת ניקוי אזור הטבור באלכוהול 70% פעמיים עד שלוש ביום.

בשני במקרים חשוב לשמור על היגיינה כי היא המפתח למניעת זיהומים,  חשוב לשטוף ידיים היטב במים וסבון לפני כל טיפול בטבור, ולייבש אותן היטב לאחר השטיפה.

הקפידו על אוורור אזור הטבור, השתמשו בחיתולים נוחים המאפשרים זרימת אוויר, הימנעו מחבישות אטומות ושימו לב לאדמומיות, נפיחות, הפרשות או ריחות לא נעימים.
במקרה של חשש לזיהום, פנו לרופא ילדים.

איך גוזזים ציפורניים ומתי?

רצוי להמתין עם גזירת ציפורניים לפחות עד לחודש ימים מלידת התינוק וזאת מהסיבה שהציפורניים עדיין מחוברות לעור. בתום חודש תוכלו לבדוק האם אכן הציפורן צמחה והתנתקה מהעור. השתמשו במספריים עדינים המיועדים לתינוקות, גזרו בקו ישר והקפידו מקרבה לעור. חשוב מאוד לגזור ציפורניים רק כשהתינוק רגוע, לא קרוב לזמן האכלה או השינה. 

 

הקפידו ליישם את הכללים ותיהנו משעת אמבטיה נעימה לתינוק ולהורים !!!

 

כתבות נוספות בנושא:

אמבטיה לתינוק מחוץ לבית גם בשעת טיול 

איך בוחרים אמבטיה לתינוק

 

Open chat
למעבר לשירות הלקוחות >